De ingrediënten van jouw infographic

Wat tekstjes, een paar illustraties, hier en daar een grafiekje. That’s it. Nou, nee hoor! Een infographic kan uit veel meer elementen bestaan. Zoals gezegd, je kunt alle kanten op. En dat is fijn, want je wilt immers inspireren, raken en boeien. Natuurlijk zijn er een aantal basiselementen die je in elke infographic een plek kunt geven.

Vormgeving

Hebben we het over infographics, dan hebben we het over vorm. Vormgeving, daar draait het om. De huisstijl van jouw merk of organisatie? Daar houden we rekening mee. Sterker nog, het kan het uitgangspunt van de infographic zijn. Kleuren, lettertypes, specifieke vormen, we kunnen er rekening mee houden. Of mogen we los gaan en onze creativiteit echt alle ruimte geven? Laat dat gerust en vooral aan ons over!

Tekst

Een beetje, maar echt niet te veel. Dat is juist de kunst van een infographic: weglaten van veel woorden en lange zinnen. Is er bij een icoon of grafiek een kort bijschrift nodig, dan kan dat natuurlijk. Een paar regels tekst is dan prima. Ga dan wel op de kern van het verhaal zitten. Je hebt een paar woorden, wat wil of moet je écht vertellen? Naast korte bijschriften is er vaak ook een korte inleiding. Waar gaat jouw infographic over? Wat moet jouw publiek echt weten voordat ze de infographic gaat lezen? Help de lezer (kijker!) van jouw infographic vooral een beetje op weg.

Titel

Een titel die de aandacht grijpt, daarmee pak je de lezer. Geef jouw verhaal daarom een titel die in één opslag vertelt waar de infographic over gaat en wat de lezer dus mag verwachten. Heb je niet genoeg aan deze korte regel met tekst? Dan kun je de resterende informatie kwijt in een korte inleiding, zoals we hierboven noemden.

Illustraties, iconen en graphics

Bij Beeldprikkels hebben we voldoende aan een paar woorden. Geef ons, naast een beetje achtergrond, een paar kernwoorden en wij vertalen het naar toffe illustraties, iconen en graphics. Oh ja, we krijgen wel eens foto’s aangeleverd voor een infographic. Een shot van een pand bijvoorbeeld. Leuk om te zien, dat zeker. Maar niet echt geschikt om te verwerken in een infographic. Daarom zetten we foto’s om in een illustratie. Zo wordt alles samen een mooi geheel en een sterk verhaal!

Cijfers en grafieken

Perfecte input voor infographics: cijfers of grafieken! Ze maken jouw verhaal concreet en ook nog eens eenvoudig te lezen. Overzichtelijk, dat ook. En dat is immers precies wat je wilt bereiken met een infographic. Schema’s, tabellen en andere droge input: lever het bij ons aan en wij zetten het om in fijne grafieken. Van staafdiagram tot lijngrafiek, wij maken er prikkelende beelden van. ;)

Tijdspaden en organogrammen

Een verhaal in chronologische volgorde? Een tijdlijn van toen naar nu? Dan is een infographic een superslimme keuze. Want hiermee laat je de lezer (of toch ‘kijker’…?) fijn door jouw verhaal wandelen. Of stap voor stap door een stappenplan, een korte- of langetermijnplanning of het organogram van jouw organisatie. Misschien wel met een smoelenboek. Leuk!

Quote

Zo weinig mogelijk woorden, dat is het uitgangspunt. Maar een goeie quote verdient natuurlijk aandacht en ruimte. Zorg dan wel dat de quote kort is en een echte toevoeging is op je boodschap, op wat je wilt vertellen. Maak de quote persoonlijk of gebruik het als een call-to-action.

Call-to-actions en links

Misschien wel het belangrijkst: Wat is jouw doel? Wat moet jouw doelgroep doen met de informatie in jouw infographic? Breng dus jouw doelgroep in beweging, zet aan tot actie. Dat kan heel goed met een interactieve infographic. Goed om te weten: we kunnen ook url’s verwerken in de infographic. Zo kunnen je direct doorlinken naar jouw Facebook, Instagram of LinkedIn. Nieuwe volgers! Of link door naar jouw website - of een andere met belangrijke informatie.

Delete boring!

100 procent inspiratie, 0 procent saaiheid.

Wij maken mooie dingen. En daar zijn we trots op. Zoals op ons eerste eigen online Beeldprikkels magazine. Dit online tijdschrift maken we voor onze klanten. En voor alle andere mensen die zich graag door ons laten inspireren. Laat jij je ook graag inspireren? Klik dan snel op de link hieronder! Neem ook meteen een kijkje bij ons achter de schermen. Vinden we leuk. Jij ook, weten we zeker!